Toen ik jaren geleden besloot om als tevreden leraar mijn baan op te zeggen en te kiezen voor het ondernemerspad, ging dat met vallen en opstaan. Ik startte met een handelsbedrijf en mijn eerste product waren opblaasbare waterschoenen waarmee je op stokken over water kon lopen. Ik vond een klant op Curaçao die handelde in watersportartikelen en meteen 100 stuks bestelde. Na ontvangst adverteerde hij met “Walk like Jesus”. Een succesvolle advertentie, want in één dag waren alle schoenen uitverkocht. Vervolgens bestelde hij een 40 ft container met waterschoenen. Ik zag meteen dollartekens en dacht dat ik het ging maken als ondernemer. Groot was mijn teleurstelling toen ik een boze Curaçaoënaar aan de telefoon kreeg die mij verrot schold omdat gebleken was dat de schoenen al na enkele minuten openscheurden en de aanvankelijke gelukkige kopers bijna verzopen. Uit informatie van de fabrikant bleek dat hij “toevallig” bij deze schoenen de verkeerde lijm had gebruikt. Ik leerde mijn eerste ondernemersles: test eerst zelf de producten uit voordat je ze aan anderen gaat aanbieden. Achteraf kon ik lachen om wat er gebeurd was en toen volgde mijn tweede ondernemersles: relativeer je eigen stommiteiten door erom te lachen. Later heb ik nog gezellig een hapje gegeten met de Curaçaoënaar, waarbij hij in geuren en kleuren vertelde dat hij bij vier vrouwen een kind had. Uit zijn verhaal begreep ik dat hij twee van deze dames het liefst op waterschoenen over de Atlantische Oceaan wilde laten lopen. 

Tegenslag omzetten in slagkracht past helemaal bij Kelly van Zon uit het Brabantse Dongen. Het was een tegenslag dat ze met een heupafwijking werd geboren, maar ze zette dat om in slagkracht en als paralympische tafeltennisster won ze driemaal goud: op de  Spelen van Londen, Brazilië en recent in Tokio. Haar titels, waaronder drie keer een wereldkampioenschap, zijn te veel om op te noemen. Een gesprek met Kelly is een bijzondere ervaring, haar krachtige stem en lichaamstaal stralen uit: Ik ben een winnaar!

De basis voor haar succes werd gelegd door haar fantastische ouders, die vanaf haar geboorte een eenvoudige maar oh zo effectieve visie hadden: we behandelen haar als een normaal kind en kijken waar ze goed in is. Haar ouders waren haar metgezellen op de weg naar goud. Het was vanzelfsprekend dat haar vader dertigduizend kilometer per jaar reed. Dankzij haar topsportvergoeding van het NOC/NSF vanaf 2010 kon ze zich als een full prof concentreren op tafeltennis. Twaalf jaar aan de wereldtop, ongelofelijk! Kelly is ereburger van Dongen en Officier in de Orde Van Oranje-Nassau. Van mij mag ze een standbeeld krijgen in Dongen. 

Mark van Bommel kreeg een kras op zijn ziel toen hij als coach werd ontslagen bij “zijn” PSV. Hij kreeg snel andere aanbiedingen, maar besloot om eerst alles rustig te overdenken. Hij volgde, waarschijnlijk onbewust, de visie van Leonardo da Vinci: “Zoek voor ieder probleem vijf raadgevers”. Mark bezocht ervaren en succesvolle topcoaches zoals Jupp Heynckes en Ottmar Hitzfeld en besloot zich voortaan alleen nog maar met voetbal bezig te houden en zich niet te bemoeien met de rest van de organisatie. Als coach van Wolfsburg straalde hij rust uit, maakte een succesvolle start in de Bundesliga maar werd recent toch ontslagen.

Voor iedereen die met tegenslag wordt geconfronteerd kan de volgende uitspraak van 
Winston Churchill steun bieden: ”Alleen hij is succesvol, die van tegenslag naar tegenslag gaat en met hetzelfde optimisme doorgaat”.

foto:TeamNl/Carolien Visser

author image

About Math Teeuwen