“Wat goed is komt snel” is een uitdrukking die in de sportwereld wordt gebruikt voor sporters die al op jonge leeftijd opzienbarende resultaten behalen. Max Verstappen is hiervan een voorbeeld. In de tv-uitzending van Holland Sport van 13 april 2009 werden Max en zijn vader, ex-formule 1 coureur Jos Verstappen, geïnterviewd door Wilfried de Jong. Max begon op 4,5-jarige leeftijd met karten onder de bezielende leiding van zijn vader Jos. In 2009 had Max aan 50 kartraces deelgenomen waarvan hij er 49 had gewonnen!  Formule 1 werd het volgende doel en met succes: de talentvolle karter won op 18-jarige leeftijd als jongste coureur ooit een  Formule 1 race door de Grand Prix van Spanje te winnen.

In 1999 organiseerde de International Federation of Football Historians and Staticians de verkiezing voor de beste voetballers van de 20ste eeuw. De uitslag: nummer 1 Pele, nummer 2 Johan Cruijff. In 1958 was het WK voetbal in Zweden. Brazilië verbaasde de wereld met voetbal dat wel kunst leek. Het was een tijd waarin technische spelers nog de ruimte hadden om hun techniek te etaleren en niet gelijk onderuit geschoffeld werden. Het Braziliaanse team was van grote klasse, maar één speler sprong eruit: Pele. Aanvankelijk startte Brazilië wat stroef, maar in de groepswedstrijd tegen de Sovjet-Unie besloot de coach om de 17-jarige Pele zijn debuut te laten maken. Daar kreeg hij geen spijt van want Pele scoorde de beslissende 1-0. In de halve finale tegen Frankrijk schitterde Pele met een hattrick: drie fraaie doelpunten. In de met 5-2 gewonnen finale tegen Zweden scoorde het grote talent opnieuw twee fantastische goals. De hele wereld lag aan Pele’s voeten en hij was gelijk wereldberoemd. Pele werd opnieuw wereldkampioen met Brazilië in 1970. In 1969 scoorde hij zijn duizendste doelpunt! De naam Pele kreeg een magische klank. Dit bleek duidelijk in 1970 toen hij een demonstratiewedstrijd zou spelen in het Nigeriaanse Lagos. Voor de geplande wedstrijddatum brak een bloederige burgeroorlog uit. Wat de Verenigde Naties niet konden bereiken, kreeg Pele voor elkaar: de strijdende partijen legden voor 48 uur de wapens neer om het wonder van Brazilië te zien spelen. Na zijn rijke carrière werd Pele minister van Sport in Brazilië en later ambassadeur van de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Johan Cruijff maakte als 17-jarige zijn debuut bij Ajax in een met 3-1 verloren uitwedstrijd tegen het Groningse GVAV. Doelpuntenmaker: Johan Cruijff. Dat hij toen al opviel bleek uit een interview dat de Ajax international en vedette Henk Groot had met sportjournalist Herman Kuiphof. Henk Groot vertelde dat er bij Ajax een jongetje van 17 jaar meetrainde, die vanaf de eerste training ook aan internationals aanwijzingen begon te geven. Op de vraag van Herman Kuiphof: “Pikken jullie dat? ” antwoordde Henk Groot: “Ja, want hij heeft altijd gelijk”. Na zijn grote loopbaan heeft Johan Cruijff ook veel betekend voor de maatschappij met zijn Johan Cruijff College, waardoor topsporters hun studie konden combineren met hun sport. Ook met zijn Johan Cruijff courts gaf hij er al blijk van een oog te hebben voor jongeren in bijvoorbeeld  achterstandswijken, die met sporten zelfvertrouwen kunnen opbouwen.

Zowel Cruijff als Pele hebben tijdens hun carrière het publiek vele mooie momenten bezorgd en na hun voetballeven onder meer kinderen gelukkig gemaakt. Een inspirerend voorbeeld voor Max Verstappen.

1963 Brazilië – knielend 3e links Pele foto Hugo van Gelderen – Anefo

author image

About Math Teeuwen

You Might Also Like...