In 1950, toen er nog geen betaald voetbal was, werden de amateurs van Limburgia uit Brunssum met elf ondergrondse mijnwerkers kampioen van Nederland door Ajax in Amsterdam met 6-0 te verslaan! Van Brunssum naar Parijs, van een provinciestad naar een miljoenenstad met z’n club Paris Saint-Germain (PSG)? Wat was de kracht van Limburgia en wat is de valkuil van PSG? Limburgia was de club van de Staatsmijn Hendrik. Alle spelers werkten in de mijnen en dolven steenkool dat toen het zwarte goud werd genoemd omdat dit de basis was voor onze na-oorlogse welvaart. Werken in de mijnen kon je alleen maar overleven door als één team samen te werken. De mentaliteit onder de mijnwerkers (koempels) werd ook wel de “koempelmentaliteit” genoemd. Indien de mijnwerkers in de mijnlift stapten wensten ze elkaar “Glück auf” toe. Dat wil zeggen: “Ik wens je een behouden terugkeer”.
De koempelmentaliteit zag je ook terug op het voetbalveld, spelers gingen voor elkaar door het vuur. Dat ondervond Ajax, met sterren als Rinus Michels en Cor van der Hart, op die gedenkwaardige zaterdag 24 juni 1950. Ajax speelde goed maar de Limburiga doelman Sjra Jacobs was in wereldvorm, evenals de Limburgia voorhoede met Frits de Graaf als grote uitblinker. Na afloop gaven de verbaasde Ajax- supporters de Limburgia- spelers een daverende ovatie. Ze zagen dat uit de mijnen niet alleen het zwarte goud kwam, maar ook het voetbalgoud. De burgemeester van Amsterdam die op de tribune zat was zo onder de indruk dat hij eerst de spelers wilde ontvangen op het stadhuis van Amsterdam. ‘s Avonds kregen de voetballers een heldenontvangst in Brunssum en er werd maar liefst een week feest gevierd. De landstitel levert de Brunssumse spelers een fiets op en een onvergetelijke vakantie van drie weken in Spanje. In Spanje speelden ze ook vriendschappelijke wedstrijden en kregen de legendarische keeper Sjra Jabobs en Piet Bruist zelfs een profcontract aangeboden, maar ze besloten toch terug te keren naar de mijnen.
Toen Rinus Michels in 1965 coach werd van Ajax heeft hij zich misschien wel laten inspireren door de koempelmentaliteit, waarbij alles draait om het team. Ajax behaalde daarna grote successen, onder meer door drie keer de Europacup 1 te winnen. Ook onze huidige bondscoach Louis van Gaal zei op een persconferentie: “Spelers moeten zich zo gedragen dat ze voor elkaar door het vuur gaan”.
Wat kan PSG leren van Limburgia? PSG is bij elkaar gekocht met het geld van het investeringsfonds van de Koninklijke familie van Qatar. Het is bedoeld als speeltje voor de zich vervelende oliesjeiks. Qatar bouwt ook zijn WK stadions met oliegeld en met behulp van duizenden gastarbeiders, waarvan velen hun familie nooit meer terugzien.” Glück auf” werd voor deze mensen “Glück down”. PSG bestaat uit bij elkaar gekochte sterren als Messi en Mbappé en heeft nu ook interesse in Salah van Liverpool. Salah vraagt prompt salarisverhoging aan Liverpool: hij wil graag vijfhonderdduizend euro per week gaan verdienen. Spelersmakelaar Mino Railoa toert momenteel door Europa met in zijn rugzak de Noorse spits Haaland. Pas als een club vijftigmiljoen jaarsalaris in zijn rugzak stopt is hij uit gewinkeld. PSG schijnt vooraan te staan om te winkelen bij Raiola. Wéér een ego erbij en PSG ziet zijn koempelmentaliteit steeds verder instorten.
Indien je de klok terug kon draaien en je zou het PSG team inzetten als mijnwerkers, dan zouden ze door gebrek aan samenwerking nooit meer bovengronds komen. “Glück auf” wordt dan voor eeuwig “Glück down”.
1950 Limburgia landskampioen
foto: J.D.Noske /Anefo