Aan het einde van dit jaar blik ik terug op het sportjaar 2021 en wat mij geraakt heeft in dit memorabele jaar met veel hoogtepunten. Natuurlijk komt dat laatste rondje van Max Verstappen in beeld. Knap hoe iemand op zo’n jonge leeftijd mentale kracht koppelt aan een top fysieke conditie, grote stuurmanskunst en lef. Maar misschien is zijn humor en relativeringsvermogen wel zijn grote krachtbron, waardoor hij goed met spanning kan omgaan. Hiermee bereikt Max de juiste harmonie tussen spanning en ontspanning, wat een voorwaarde is voor topprestaties.

Mijn meest memorabele moment was de gouden tijdrit medaille van Annemiek van Vleuten in Tokio. Haar veerkracht om uit een diep dal te klimmen is uniek. De nu 39-jarige moest in 2005 door een knieblessure stoppen met voetballen. Maar niet getreurd, ze ging meteen wielrennen. En hoe: Ze won vele klassiekers, in 2018 en 2019 de Giro Rosa, de Giro d’Ítalia voor vrouwen met in totaal elf etappezeges! Ze werd wereldkampioen op de weg in 2019. Tijdens de Olympische Spelen in 2016 in Rio was ze op weg om goud te winnen in de wegwedstrijd, maar ze viel tien kilometer voor de finish. Ze bleef als een dood vogeltje op het wegdek liggen. Heel Nederland hield z’n hart vast. Maar veerkrachtig als ze is begon ze kort daarna weer voorzichtig met wielrennen. In het begin als een stoomlocomotief maar binnen dertig dagen als een TGV en ze won de proloog van de Lotto Belgium Tour.

Tijdens de Olympische Spelen in Tokio dacht ze de wegwedstrijd te hebben gewonnen en ging juichend over de finish. Maar helaas: door een ongelooflijke blunder van de ploegleiding was ze er niet van op de hoogte dat de onbekende Oostenrijkse Anna Kiesenhofer haar al zegevierend was voorgegaan. Annemiek moest genoegen nemen met zilver. Een paar dagen later won ze goud met tijdrijden. Ze vliegt terug naar Nederland, ondergaat alle huldigingen en drie dagen later staat ze weer aan de start van de Clásica San Sebastián in Spanje. Tot ieders verbazing won ze ook deze Clásica. Wat een sportvrouw, wat een charismatisch mens, voor mij is zij de sporter van het jaar 2021!

Mijn persoonlijke terugblik ervaring is de start samen met mijn partner Klaas Jan Bolt van het bedrijf Sport & Memory waarmee wij producties maken met sportbeelden, foto’s, vragen en muziek om mensen met alzheimer terug te brengen naar de passie van hun jeugd. Mensen worden er blij van en het roept ook vele andere herinneringen op. In een Zuid- Limburgse zorginstelling heb ik een ex-politieman zien genieten van beelden van zijn favoriete club MVV. Hij zorgde ervoor dat hij steeds dienst had als MVV speelde en zat dan eerste rang. Op een vraag van een medebewoner of hij ook vaak moest ingrijpen, maakte hij een gebaar alsof hij met een wapenstok aan het slaan was. Het kwam er op neer dat hij met deze wapenstok een stadion met twintigduizend man in bedwang kon houden tot groot vermaak van de andere bewoners. Het blijkt wel dat naast hun blijvende liefde voor de sport ook humor bij deze mensen nooit verloren gaat.

Sport verbroedert, sport en humor brengt mensen met alzheimer dichter bij elkaar en laat familie en vrienden meegenieten. Voor 2022 wens ik iedereen toe dat 2022 een jaar mag worden met veel sportieve hoogtepunten en dat humor helpt om onze dagelijkse zorgen te relativeren en veel te lachen.

author image

About Math Teeuwen

You Might Also Like...