Op een bloedhete zondag 10 augustus 1969 was het WK wielrennen in het Belgische Zolder. Veel journalisten hadden kritiek op het selecteren van Harm Ottenbros. Harm was dan weliswaar een snelle sprinter, maar hij had vooral naam gemaakt met het winnen van onbeduidende “Rondjes rond de kerk”. De Belgen hadden een sterrenensemble met vrijwel allemaal toppers en als grote favorieten Eddy Merckx en Rik Van Looy. Op dertig kilometer voor het einde ontsnapte de Belg Julien Stevens, meesterknecht van Merckx, en tot ieders verbazing ook de in Europa totaal onbekende kermiscoureur Harm Ottenbros. De voorsprong van de koplopers liep uit tot drie minuten en de Belgische ploeg gokte erop dat Stevens met twee vingers in de neus wereldkampioen zou worden. Julien Stevens, die niet op de hoogte was van de sprintkracht van Ottenbros, was zo blij toen hij de finish in zicht had dat hij als een “dolle” begon te sprinten en zich al met twee armen omhoog over de finish zag gaan. De snelle sprinter Ottenbros voelde zich in een walhalla, hij werd perfect gelanceerd door Stevens. Het ongelooflijke gebeurde: “Harm Ottenbros wordt wereldkampioen”! Alle journalisten waren stomverbaasd! Het was geen toeval dat Harm Ottenbros, gezien het koersverloop, wereldkampioen werd, maar het was zeker niet gepland.

Rinus Michels werd door de internationale sportpers gekozen tot voetbalcoach van de twintigste eeuw, mede omdat hij de uitvinder was van het totaalvoetbal waarmee Nederland bij het WK ’74 de hele wereld verbaasde. Alsof dit een geplande voetbalinnovatie was.

In de door Frans van den Nieuwenhof geschreven biografie “Willem van Hanegem, buitenkant links” wordt echter een heel ander beeld geschetst. Van Hanegem beschrijft dat het totaalvoetbal helemaal geen innovatie was van Rinus Michels of van Cruijff, maar dat het spontaan ontstaan is in de oefenwedstrijden voor het WK. Aanvankelijk verliepen deze oefenwedstrijden dramatisch, maar opeens in de een na laatste oefenwedstrijd tegen Argentinië begon de voetbalzon te schijnen. Er ontstond als vanzelf het totaalvoetbal: iedere speler kon aanvallen mits een ander zijn plaats overnam. Wim Jansen kwam op het middenveld met naast zich Willem van Hanegem. Het feit dat de excellente balafpakker Wim Jansen naast hem stond gaf van Hanegem de rust om tijdens het WK te gloriëren als de regisseur van Oranje. De snelle middenvelder Neeskens en de snelle backs Suurbier en Krol konden naar hartenlust gaan aanvallen, Jansen en Van Hanegem en ook de andere spelers namen hun rol over. Willem van Hanegem heeft Michels nooit horen praten over totaalvoetbal. Sportjournalisten hebben hun pen krom geschreven om het totaalvoetbal op een haast wetenschappelijke manier te analyseren en te verklaren, maar ze vergaten met Van Hanegem te praten: het was een spontaan toeval ,maar zeker niet gepland.

Een succes dat wel het gevolg was van planning was de derde plaats die Nederland tijdens het WK voetbal in 2014 in Brazilië behaalde. Iedereen dacht dat Nederland er in de eerste ronde uit zou vliegen. Strateeg Louis van Gaal koos echter voor een systeem met vijf verdedigers en stemde de tactiek af op de twee snelle wereldspitsen Robben en Van Persie. En met succes: Oranje werd derde.

Wat tovert Louis van Gaal nu weer uit de hoed voor het WK 2022? Hij mist wereldklassespitsen zoals Robben en Van Persie en heeft een keepersprobleem. 

We laten ons verrassen!

1969 Harm Ottenbros foto Joost Evers-Anefo

author image

About Math Teeuwen

You Might Also Like...