Al sinds de lagere school ben ik sportverzamelaar. Ik knipte voetbalfoto’s uit de krant en plakte die in schoolschriften. Deze schriften heb ik nog steeds en behoren tot de parels uit mijn verzameling. Mijn eerste voetbalboek op de lagere school was: “Abe Lenstra, Voetballen doe je zo”. Abe was toen een van de grote voetbalhelden die door vele Europese topclubs werd begeerd. Hij had miljonair kunnen zijn, maar gemeenteambtenaar Abe vroeg advies aan de burgemeester van Heerenveen. De burgemeester wees Abe op het feit dat hij een vaste aanstelling had en een goed pensioen. Deze zekerheid had hij, of ze in het buitenland hun verplichtingen na zouden komen was nog maar de vraag. Abe besloot daarop in Heerenveen te blijven tot grote vreugde van zijn supporters.
Een andere anekdote heb ik ooit gelezen in het voortreffelijke sportblad “Hard Gras”. Het ging over een terreinknecht van een amateur voetbalclub in Noord-Holland. Hij kweet zich zeer goed van zijn taak, maar hij nodigde ook uit om hem te “piepelen”. Spelers van het eerste elftal namen hem vaak in de maling. Toen hij zijn jubileum vierde als terreinknecht vonden de spelers van het eerste elftal dat ze nu eens heel aardig moesten zijn voor de terreinknecht. Ze kochten een kist sigaren voor hem en de aanvoerder sprak lovende woorden. De terreinknecht, die kort van stof was, zei daarop: “Jongens bedankt, ik zal voortaan geen pruim meer in jullie thee doen”. (Pruimen was kauwen op tabak wat vroeger veel gedaan werd).
Van de anekdotes naar de actualiteit. Nadat Real Madrid met 3-1 had gewonnen van Paris Saint-Germain en zich plaatste voor de kwartfinale van de Champions League, gaf de voorzitter van PSG, de rijke Arabier Nasser Al-Khelaïfi, de Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie de schuld en probeerde als een dolle hond de kleedkamer van Makkelie binnen te dringen, waar hij gelukkig niet in slaagde. Hij had al twee voorhoedespelers van wereldklasse, Neymar en Mbappé en dacht met Messi een voorhoede te hebben waarmee hij fluitend de Champions League kon winnen. Hij vergat echter dat Messi op zijn retour is en niet meer de kracht heeft om intensief mee te verdedigen. Een team valt dan uit elkaar, omdat dan van echt samenwerken geen sprake meer is.
Zoals in een eerdere column beschreven werden in 1950 elf mijnwerkers van Limburgia uit Brunssum landskampioen. Ze waren gewend om in de mijnen samen te werken om te kunnen overleven en op het veld beseften ze dat ze alleen door te knokken en samen te werken iets konden bereiken. Het resultaat: Ajax met Rinus Michels werd in Amsterdam met 6-0 verslagen en Limburgia was landskampioen.
Nasser zorgde er ook voor dat dankzij veel steekpenningen het WK 2022 aan Qatar werd toegewezen. Bij de bouw van de WK stadions zijn ca. 6000 gastarbeiders die als slaven werden behandeld overleden. De steekpenningen hebben geleid tot de “doodsteek” voor 6000 mensen en tot veel verdriet bij hun familie en vrienden. De heer Nasser moest zich recent melden bij een rechter in Zwitserland vanwege een tv-deal. Wat mij betreft mogen ze hem veroordelen tot levenslang werken als mijnwerker. Dan beseft hij het belang van samenwerken!
Gaan we nog naar Qatar?
De toekomst van Nasser Al-KhalaÏfi? foto Carel Blazer – Anefo