Op 11 juni beginnen de Europese Kampioenschappen met onder meer Nederland en België als deelnemers. Ik ben geboren in Midden-Limburg, het smalste stukje Nederland en op fietsafstand van de Belgische grens, waar ze hetzelfde dialect spreken en er veel wederzijdse contacten zijn. Belgen waren voor mij een soort Limburgers. Toen ik zakelijk actief werd in België heeft een Belg mij het verhaal van de” kaaskoppen” uitgelegd. Dit waren de Hollanders met een te grote mond, een zuinige inslag en bepaald geen Bourgondiërs.

Ooit waren Nederland en België één Koninkrijk der Nederlanden, maar in 1830 waren de Belgen ons moe en trokken ze ten strijde tegen ons, wat leidde tot afscheiding van toen nog onze zuidelijke provincies. Vele jaren later werd de strijd voortgezet op het voetbalveld, de Rode Duivels tegen de Oranje Leeuwen. De derby der lage landen was jarenlang het tweejaarlijkse hoogtepunt van het voetbalseizoen. De eerste derby werd op 30 april 1905 gespeeld in Antwerpen. Nederland won met 4-1 dankzij vier doelpunten van Eddy de Neve, de middenvoor van de militaire sportvereniging Velocitas van de KMA te Breda. Er speelden drie spelers van Velocitas in dit Nederlands elftal en de club behoorde tot de top van Nederland. De grootste overwinning boekte Nederland in 1959. Met een uitblinkende Kees Rijvers versloegen we de Belgen in het Feyenoord stadion met maar liefst 9-1! De Belgische krantenkoppen spraken van de FeyeMoord. 

Hoe kijken de Belgen tegen het komende EK aan? Daarover heb ik gesproken met de bekende Belgische sportjournalist en poppencabaretier Armand Schreurs. Met zijn poppen sluit hij op een humoristische manier veel events af. Als sportjournalist is hij een bekende radio- en tv reporter. Wie heeft de beste kansen om Europees Kampioen te worden? Volgens Armand heeft Nederland een aantal onervaren jonge spelers met drie spelers van Europese klasse namelijk: Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Stefan de Vrij. België heeft klasse en ervaring. Volgens Armand hebben de Belgen meer kans om Europees Kampioen te worden dan ons land. Hij vertelde ook nog enkele leuke anekdotes.

In 1985 speelde Nederland  twee beslissingswedstrijden tegen België om de kwalificatie voor het WK in 1986 in Mexico. De gespannen Nederlandse coach Leo Beenhakker liet zich denigrerend uit over de whiskydrinkende en sigarenrokende Belgische coach Guy Thys. Hij zinspeelde zelfs op het feit dat hij hem een seniele oude man vond. Maar het team van deze seniele oude man schakelde Nederland uit en de Belgen gingen naar Mexico. In Mexico kwamen ze tot de halve finale, die ze met 2-0 verloren tegen de latere wereldkampioen Argentinië. Een weergaloze Maradona scoorde beide doelpunten. Later kreeg Leo Beenhakker spijt van zijn uitspraken en toen hij Guy Thys ontmoette tijdens een UEFA bijeenkomst bood hij zijn excuses aan en vroeg hij hem hoe hij het goed kon maken. Guy Thys antwoordde: “Ach Leo, maak je niet druk, betaal mijn whisky maar en alles is goed”. Leo Beenhakker heeft nog vele malen in interviews gezegd dat Guy Thys hem hiermee een belangrijke levensles heeft geleerd namelijk: dat je moet kunnen vergeven en vergeten en dat met het aanbieden van een glas whisky alles weer goed komt. In de tijd dat Louis van Gaal onder coach Guy Thys bij Antwerpen speelde vroeg hij aan zijn coach voor de wedstrijd hoe hij moest spelen. Thys antwoordde aan de als traag bekend staande Van Gaal:  “Louis zoals altijd niet te rap”.

Wat vindt hij van de “kaaskoppen”? Volgens Armand geldt die benaming alleen voor de Hollanders van boven de grote rivieren. Brabanders en Limburgers zijn net Vlamingen. Jammer dat de historie ons gescheiden heeft en nu zitten jullie met die Hollanders opgescheept.

1959 FeyeMoord Elftal/ Fotograaf Herbert Behrens /Anefo

author image

About Sport & Memory

You Might Also Like...