Real Madrid won op 28 mei 2022 voor de veertiende keer de belangrijkste Europa Cup. Van deze veertien heb ik er twaalf live op tv gezien. Basis voor de magie van Real Madrid waren de Europacups in de periode 1956 tot en met 1960. Grote ster was de Argentijn Alfredo Di Stéfano. Hij was spelverdeler, dribbelaar en scoorde veel. Hij was de absolute kapitein van het team dat met linksbuiten Gento en Ferenc Puskás voetbal tot kunst verhief.( op de foto Di Stefano onderste rij derde van links,dan Puskas en Gento). Het Real team bereikte zijn top met de komst van de Hongaarse sterspeler Ferenc Puskás. De Hongaren waren in de jaren ’50 het beste team ter wereld. Puskás was waanzinnig populair in het communistisch Hongarije, ook omdat hij zelfs brutaal was tegen communistische leiders.

In 1956 vielen de Russen Hongarije binnen omdat ze vonden dat het regiem niet streng genoeg was. Puskás was op dat moment met zijn team Honvéd op tournee door Europa en besloot om niet naar zijn land terug te keren. Hij schreef een dramatische brief aan het Hongaarse volk: “Lieve Hongaarse broeders, ik ben in gezelschap van voetbalvrienden en 200.000 gevluchte Hongaren. Het enige wat ze me kunnen verwijten is dat ik in Hongarije ben geboren en dat ik in een vrije wereld wil leven”. De FIFA schorste hem voor achttien maanden. Real Madrid contracteerde hem en dat bleek een gouden greep. De beste Europese voetballer uit de jaren ’50 werd teamgenoot van de beste Zuid-Amerikaanse voetballer Di Stéfano. Alsof in de jaren ’70 Pelé en Cruijff in één team stonden en in deze tijd Ronaldo en Messi. Het klikte wonderwel tussen Di Stéfano en Puskás omdat Puskás de rol van Di Stéfano begreep en hem de kans gaf om nog meer te schitteren. In de Europa Cup finale van 1960, Real Madrid – Eintracht Frankfurt 7-3, bereikte Real zijn absolute hoogtepunt. Deze wedstrijd wordt nog steeds gezien als een van de mooiste voetbalwedstrijden aller tijden. Als ik tijdens sportpresentaties beelden van deze wedstrijd laat zien vragen mensen (ook jongeren) vaak om een herhaling. Dit was geen voetbal, dit was kunst! In het Hampden Park in Glasgow zagen 135.000 toeschouwers vier doelpunten van Puskás en drie van Di Stéfano. Het ene doelpunt nog mooier dan het andere.

Het Real dat op 28 mei 2022 met 1-0 van Liverpool won bereikte dit met voetbal dat bepaald niet aan kunst deed denken. Het was een geslepen, ervaren en verdedigend team met veel dertigplus vedetten die gokten op een uitval. Dit lukte, het betere Liverpool liet veel kansen liggen en werd moedeloos van de Belgische keeper Courtois. Courtois deed in alles denken aan de legendarische Russische keeper Lev Yashin. Net als Courtois was hij lang en had onnavolgbare reflexen. In 1963 werd Yashin gekozen tot Europees voetballer van het jaar. Hij stopte meer dan honderdvijftig strafschoppen. Toen ze vroegen wat zijn geheim was zei hij: “Ik rook een sigaretje om de zenuwen te bedwingen en ik drink een biertje om de spieren in harmonie te brengen met mijn geest”. Zijn leven eindigde triest. Na een beenamputatie, die het gevolg was van een oude knieblessure, overleed hij in 1991 aan kanker. In 2000 werd hij postuum uitgeroepen tot de beste keeper van de 20e eeuw. Als Courtois zo doorgaat maakt hij kans op deze titel in de 21e eeuw.

1959 Real Madrid foto Wim van Rossem – Anefo

author image

About Math Teeuwen

You Might Also Like...