Met het overlijden van Willy van der Kuijlen nemen we afscheid van één van de beste voetballers uit de Nederlandse historie, maar ook nemen we afscheid van een puur mens. Hij beleefde zijn gloriejaren in de periode 1974 – 1978 waarin het PSV team onder leiding van coach Kees Rijvers twee keer landskampioen werd, twee keer de Nederlandse beker won en als klap op de vuurpijl in 1978 de UEFA-cup.

Hij scoorde in 528 wedstrijden voor PSV 308 doelpunten. Met de drie doelpunten in zijn na dagen voor MVV kwam zijn totaal op 311 treffers. Nooit scoorde een Nederlandse speler meer doelpunten in de eredivisie. Eén doelpunt springt eruit: In 1974 tegen Wageningen schoot hij zo hard dat de bal door het net ging. Nooit eerder vertoont in de voetbalwereld. Willy van der Kuijlen kwam tot grote bloei onder trainer Kees Rijvers die Willy zijn talent optimaal benut heeft en het hele team in dienst liet spelen van hem. Naast Kees Rijvers speelde zijn vrouw Annie een belangrijke rol. Zij zorgden voor een goede band tussen de spelersvrouwen. Kees en Annie schiepen een warm bad waarin de spelers tot grote prestaties kwamen. Kees Rijvers was een voorloper van wat door Louis van Gaal het “Totale-Mens-principe” werd genoemd. Dit werd mooi verwoord door Van Gaals ster speler bij Manchester United Wayne Rooney: “We hebben
allemaal gevoelens, we hebben allemaal families, het is zo belangrijk dat mensen zich realiseren dat we geen robots zijn”. Wayne Rooney vond Louis van Gaal de beste trainer die hij ooit gehad heeft. Ik heb Kees Rijvers gesproken over het heengaan van Willy, wat hem verdrietig stemde. “Volgens Kees Rijvers was hij een fenomeen die in Nederland
onvoldoende werd gewaardeerd. Triest dat Cruijff hem en Jan van Beveren heeft weggepest bij het Nederlands Elftal. Abe Lenstra, Faas Wilkes en Kees Rijvers vormden in de jaren ’50 het gouden binnentrio. Ze waren geen vrienden maar we speelden wel graag samen. Een zelfde gouden trio had in de jaren ’70 kunnen ontstaan tussen Johan Cruijff, Willy van der Kuijlen en Piet Keizer,aldus Kees Rijvers.
 
Een van de spelers die in dienst van Willy van der Kuijlen speelde was Huub Stevens, de voorstopper in het grote PSV van de jaren ’70. Ik heb Huub gesproken en gevraagd hoe hij terugdenkt aan Willy. Huub: “Prachtig mens, eerlijk mens, bescheiden man, vriendelijk, een puur mens. We waren een echte vriendenclub”. Waarom ging Willy niet in op een aanbod van Real Madrid? Huub: “Dat paste niet in zijn karakter. Hij was gelukkig met zijn familie in Helmond, hij zou nooit gelukkig zijn geworden in Madrid”.
 
Dat het PSV uit de jaren ’70 een echte vriendenclub was werd duidelijk toen ik drie jaar geleden ter gelegenheid van de 90 ste  verjaardag van Kees Rijvers in Princenhage “A Tribute To Kees Rijvers” heb georganiseerd. Bijna alle PSV spelers uit de gouden jaren gaven acte de présence. De populariteit van Kees Rijvers bleek uit het feit dat de 250 beschikbare
kaarten meteen waren uitverkocht en er uiteindelijk 1000 aanvragen waren.PSV fan en burgemeester van Breda Paul Depla had die avond een raadsvergadering en kon er helaas niet bij zijn. Willy was er ook en het kostte mij veel moeite hem op het podium te krijgen “Waarom moeten ze altijd mij hebben” vroeg hij. Neem een van de andere jongens maar, zonder hun had ik nooit zoveel gescoord”. Uiteindelijk stemde hij toch toe en hij benadrukte dat het ging om het vriendenteam en niet om Willy zelf.
 
De gevoelsmens Willy kon tot grote bloei komen onder een mensencoach als Kees Rijvers en op zijn gevoel koos Willy voor zijn familie in Helmond en wees Real Madrid de deur. Willy was een groot MENS die altijd zichzelf bleef.

author image

About Sport & Memory

You Might Also Like...