Als groot sportliefhebber heb ik niets met auto’s en heb ik nooit naar de Formule 1 gekeken. Zondag 12 december was de eerste keer en na een derde van de race dacht ik dat Max Verstappen kansloos was en ben ik gaan fietsen. Onderweg hoorde ik op een gegeven moment op diverse plaatsen vuurwerk knallen en dacht van: “zou Max dan toch ….?” Gelukkig had ik het opgenomen en toen ik thuis kwam zag ik het “safetycar moment” en was getuige van een onvoorstelbare miraculeuze laatste ronde die gewonnen werd door Max. Ik was meteen verkocht en besefte: “wat is de Formule 1 toch leuk!” In de commentaren kwam “ons landje” met zijn grote sportsuccessen vaak naar voren.

Vader Jos Verstappen is geboren in mijn geboortestreek in het Midden- Limburgse plaatsje Montfort. Jos was een lokale held en Limburg was trots op het feit dat hij in 1994 in de Formule 1 zelfs punten binnensleepte. Steeds kwam naar voren dat hij ongelooflijk presteerde met in feite slechte motoren, maar dat hij met zijn racetalent toch opzienbarende resultaten behaalde. Misschien is hier de kiem gelegd voor het succes van Max. Als je zo goed bent als coureur, maar je krijgt niet echt de kans, dan wil je revanche. Als je dan een zoon hebt die al op vierjarige leeftijd gek is van karten, krijg je de mogelijkheid om zijn grote talenten te ontwikkelen. Dat is goed gelukt met een wereldkampioenschap tot gevolg!

In de sporthistorie komen we ook een duel tegen dat te vergelijken is met het duel tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen. We gaan terug naar 1968 toen Jan Janssen de Tour won door in de laatste etappe de tijdrit te winnen. Jan was geen echte tijdrijder, wel iemand die enorm kon afzien. De Belg Herman van Springel stond eerste en droeg de gele trui en had een voorsprong van 16 seconden op onze Nederlander. Het was een bochtig circuit en dit was in het voordeel van Janssen, omdat hij beschikte over een grote stuurmanskunst.

Op de ochtend van de etappe ging Jan nog het parcours verkennen, zijn mecaniciens construeerden een aparte tijdritfiets. Jaren later werd Herman van Springel geïnterviewd en het bleek dat hij het circuit niet verkend had en dat zijn team niet het geld had om een aparte fiets te construeren. Wel waren ze zo ingenieus geweest om er een bidon af te halen zodat Herman een lichtere fiets had! Jan Janssen won de Tour op de laatste dag met een voorsprong van 54,2 seconden op Herman van Springel. Nederland stond op zijn kop en De Acht van Chaam op woensdag na de Tour trok maar liefst honderdduizend toeschouwers!

Johan Cruijff was tot nu toe wereldwijd onze bekendste sportman met zijn beroemde nummer 14. Op 2 maart 2016 bezocht Cruijff het Grand Prix circuit van Barcelona en maakte kennis met Max. De foto van Max en Johan is misschien wel de laatste officiële foto van Johan Cruijff. Op 24 maart overleed hij. Op 15 mei wint Max Verstappen in Barcelona zijn eerste Grand Prix in de tijd van 1.41.40.017. Een tijd die begint met twee keer het “Cruijff getal”: 14. Zou Johan vanuit de hemel hebben meegestuurd? Een mooie kerstgedachte. Kerstmis is het feest van het licht. Max heeft veel licht gebracht is dit vaak sombere coronajaar.Daarvoor zijn we onze Limburger dankbaar. Inspelend op de grote hit van Rowwen Heze : “Het is een kwestie van geduld tot iedereen Limburgs lult” moet Max er nog enkele WK’s aan toevoegen en de woorden van mijn favoriete Limburgse rockband worden werkelijkheid. 

Jan Janssen – foto Joost Everst – Anefo  

author image

About Math Teeuwen

You Might Also Like...