Humor is een van de meest onderschatte krachtbronnen. Door humor kun je afstand nemen van je problemen en angsten en vrijwel iedere situatie de baas worden. Met humor kun je in één enkele zin meer zeggen dan waar je normaliter veel woorden voor nodig hebt. Legendarisch is de uitspraak van Co Adriaanse toen Marco van Basten als onervaren coach werd gebombardeerd tot coach van het Nederlands elftal. Co zei toen: “Een goed paard is nog geen goede ruiter”. Voorspellende humor, want van Basten bleek niet in de wieg gelegd te zijn om een topcoach te worden.

In het boek van Joachim Fest “Ik niet” beschrijft hij het leven van zijn vader die leraar in Duitsland was in het begin van de nazitijd in 1933. Toen de nazi’s steeds meer van zich lieten horen zei hij: “Pas op voor de nazi’s want ze hebben geen gevoel voor humor en dit zijn vaak gevaarlijke mensen”. De grootste vijand van de nazi’s, de Engelse premier Winston Churchill, gebruikte juist humor als krachtbron. Tijdens een felle discussie in het Engelse parlement met een vrouwelijke parlementariër beet deze vrouw hem toe: “Meneer Churchill, als ik met U getrouwd was zou ik vergif in uw thee doen”. Churchill liet een stilte vallen en zei toen met zijn zware bromstem: “Mevrouw als ik met U getrouwd was zou ik het met plezier opdrinken”. In de actuele Nederlandse politiek is humor ver te zoeken. Je zou onze politici wat meer Churchilliaanse trekjes toewensen.

In het boek “En de donderstenen van Feyenoord” vinden we mooie verhalen over drie legendarische Feyenoord spelers uit de jaren ‘50 en ’60: dribbelaar Henk Schouten, spits Cor van der Gijp en de in 1963 door de Europese sportjournalisten tot beste linksbuiten van het continent gekozen Coen Moulijn. Vooral nieuwe spelers moesten het vaak ontgelden bij Feyenoord. Toen MVV speler Pummy Bergholtz na zijn eerste wedstrijd zag dat Cor van der Gijp in zijn pak met stropdas stond te douchen kwam hij niet meer bij van het lachten. Totdat hij erachter kwam dat het zijn eigen pak was ….

Toen Feyenoord in 1961 voor het eerst het vliegtuig nam voor de Europacup wedstrijd in Zweden tegen Göteborg was bij de meeste spelers de vliegangst groot. Het Dakota vliegtuig deed hun denken aan een schommelend veetransport. Spelers hadden washandjes op hun hoofd, moesten overgeven en dachten soms dat ze ondersteboven vlogen. Henk Schouten zei: “We stapten ‘s ochtends als heren in het vliegtuig en kwamen als stukgoed aan”. De terugreis was nog erger. Opeens hoorden ze “fasten your seatbelt” en de Dakota vloog schokkend voorwaarts. Henk Schouten zag dat Cor Veldhoen, die nooit een kerk van binnen had gezien, aan het bidden was alsof hij O.L.Heer zelf was. Een aantal spelers dachten dat ze er aangingen en Henk Schouten zei tegen Coen Moulijn: “Dat hadden we niet durven dromen hé, een “zeemansgraf”. Gelukkig overleefden ze het. In Göteborg won Feyenoord met 3-0 en in de Kuip zelfs met 8-2. Zonder vliegangst scoorden ze vijf doelpunten meer!

Cor van der Gijp werd later trainer, onder meer van 1972 t/m 1974 van Veendam. Veendam dacht dat Cor in staat was om van ezels renpaarden te maken. Hij was een voortreffelijke “mental-coach” die als oppepper tegen zijn spelers zei: “Het enige waar jullie goed in zijn is slecht voetballen”. Na twee jaar Veendam was Van der Gijp zo ten einde raad dat de voormalige Feyenoord-vedette het gevoel had dat hij slachtofferhulp moest bellen en besloot toen maar zijn contract niet te verlengen.

Terugkijkend op hun voetbaljaren zeiden ze “We hebben weinig verdiend maar wel veel gehuild… van het lachen!

1960 Feyenoord onderste rij-links Schouten-midden vd Gijp-rechts Moulijn-foto Herbert Behrens-Anefo

author image

About Math Teeuwen

You Might Also Like...