In de voetbalwereld krijgen spelers al op jonge leeftijd communicatietraining. Het gevolg hiervan is dat interviews van een dodelijke saaiheid zijn en spelers net sprekende papegaaien lijken. De meest krachtige communicatie is authentiek en komt uit je hart!
De recent op 81-jarige leeftijd overleden culttrainer Simon Kistemaker was zo’n communicator. Over het huidige voetbal zei hij onder meer: “Er wordt niet meer gelachen, de humor is verdwenen. Iedereen is serieus, iedereen lult hetzelfde. Nee, naar interviews met voetballers kijk ik allang niet meer want daar is geen reet aan. Droogkloten zijn het allemaal”. De uitspraak van Co Adriaanse: “Een goed paard is nog geen goede ruiter” was bedoeld voor voetballers, die niet altijd in de wieg gelegd zijn om ook een goede trainer te worden. We kunnen deze uitspraak vertalen naar: “Een goede voetballer is nog geen goede communicator”. Ik kijk zelden naar al die voetbalpraatprogramma’s op tv, omdat er teveel open deuren worden ingetrapt in de sfeer van: “Indien de linksbuiten dezelfde speler is als de rechtsbuiten dan kunnen ze als midvoor hun eigen voorzet inkoppen”. Voetbal is een kijksport, geen praatsport.
In de hockeywereld is er een coach, die misschien wel de meest succesvolle coach is uit de Nederlandse sporthistorie. Hij werd met de hockeydames van Den Bosch acht keer landskampioen en won acht keer de Europa Cup. Als coach van het nederlands elftal werd Europees kampioen met de hockeydames op het veld en wereldkampioen in de zaal. Zijn naam: Herman Kruis uit het Brabantse Bavel. Over communicatie zegt hij: “Een goede coach hoort wat zijn spelers niet zeggen”. Bij Den Bosch had hij de afspraak als er iets gebeurde, zij na training of wedstrijd pas het clubhuis verlieten als het was uitgepraat. “Nooit zaken laten doorsudderen, dan gaan ze het opkroppen en krijg je een vulkaanuitbarsting, waarbij het vaak niet meer goed komt”. Met de dames van Wit-Rusland werd hij in 2018 Europees kampioen in de zaal. Tijdens de World Hockey League in Canada in 2018 stond Wit-Rusland in de rust met 3-0 achter tegen Canada. Herman was boos omdat een aantal dames zich niet aan de afspraken hielden. Hij had een tolk als assistent en deze vertaalde zijn donderspeech in de rust. Wit-Rusland won met 4-3 en na afloop zeiden de speelsters: “Herman, jouw peptalk had niet vertaald hoeven te worden, we zagen aan je lichaamstaal wat je zei”. Non-verbale communicatie is ook een krachtbron!
Communicatie werkt ook heel goed om iets wat krom is recht te praten. David Beckham is voor een bedrag van € 170 miljoen voor tien jaar ambassadeur van Qatar en Ronald de Boer ook voor een onbekend bedrag. Hun taak is om PR te bedrijven voor een land dat volgens het Britse blad “The Guardian” 6750 dode immigranten op zijn geweten heeft. Mensen die zich letterlijk te barsten hebben gewerkt om de WK stadions te bouwen voor het WK eind 2022. Het bordje: Wiens brood men eet diens woord men spreekt”, hangt sindsdien in de huiskamers van beide heren.
Schriftelijke communicatie kan ook heel krachtig zijn. In het boek van de Belgische wielrenjournalist Robert Janssens “Een eeuw onderweg” kwam ik een verhaal tegen van de Belgische wielrenner Emile Masson jr, die onder meer in 1946 Bordeaux-Parijs (600km) won. Zijn vader was zijn grootste inspirator. Hij schreef een boek over zichzelf en zei over “mon papa”, met een ontroerend zinnetje in het voorwoord: “Aan mijn vader, die zal blijven leven tot mijn laatste adem”.
Ik wens iedere vader zo’n zoon toe!
Herman Kruis met Wit-Rusland