In de sportwereld zien we veel voorbeelden van hoogmoed die voor de val komt. Om te winnen moet je een gezonde spanning voelen, waardoor je geestelijk scherp en geconcentreerd bent. In deze column beschrijf ik een eigen ervaring, hoe Real Madrid dacht dat ze Ajax wel even zouden kloppen en hoe Joe Gaetjens,de spits van de Verenigde Staten, een gat sloeg in het zelfvertrouwen van het Engels voetbalteam.

Bij vrijwel elke Limburgse en Brabantse voetbalclub was tot begin jaren ‘70 een pastoor als geestelijk adviseur vanzelfsprekend. Mijn club uit het Limburgse Horn moest in de jaren ‘60 een uitwedstrijd spelen tegen Helden, bij winst was Helden kampioen. Onze aanvoerder vroeg voorzichtig aan zijn Heldense collega: “wat schuift het, indien we jullie laten winnen?” Het hooghartige antwoord was: “niets we winnen toch”. Het zelfvertrouwen in Helden was inderdaad groot: de pastoor had die middag de Vesper opgeofferd aan Koning Voetbal en de harmonie trok vooraf met een triomfmars over het veld. Nooit was een voetbalteam zo gemotiveerd om te winnen als destijds mijn dierbaar Horn. Bij rust stond het al 3-0 voor Horn en daar bleef het bij. Na de wedstrijd moesten we schuddebuiken van het lachen toen we de Heldense “begrafenisstoet” naar huis zagen gaan met de pastoor voorop en de harmonie, die net geen treurmars speelde, ging er met stille trom achteraan.

In 2019 verloor Ajax in de achtste finale van de Champions League thuis met 2-1 van Real Madrid. Real verdediger Sergio Ramos had een gele kaart en wist dat indien hij een tweede gele kaart zou versieren, hij in de thuiswedstrijd in Madrid niet mocht meespelen, maar wel zeker kon spelen in de kwartfinales. Hij dacht dat Ajax een makkie zou worden in Madrid en versierde een tweede gele kaart omdat hij met zijn gedachten al bij de kwartfinale was. In Madrid speelde Ajax echter één van zijn beste wedstrijden ooit en Real werd van de mat gespeeld: Ajax won met 4-1. Ajax ging door naar de kwartfinales en Real niet. De hooghartige Ramos werd door de Spaanse pers met hoon overladen. De hele voetbalwereld was vol lof over Ajax. De jongelingen Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Donny van de Beek schitterden. Deze spelers blijven echter zichzelf en zijn wars van vedette neigingen. Zij zullen niet door hoogmoed vallen.

In 1950 was het WK voetbal in Brazilië. De Engelsen zagen zichzelf als de beste van de wereld. In de poulefase moesten ze tegen de VS en ze namen dit niet serieus. Hun sterspeler Stanley Matthews gaven ze daarom rust. In de Amerikaanse competitie schitterde echter de Haïtiaan Joe Gaetjens, die topscoorder was. Omdat hij beloofde Amerikaans staatsburger te worden, mocht hij mee naar het WK. Daar schreef hij geschiedenis. Hij scoorde de 1-0 tegen de Engelsen en dit was tevens de eindstand. Engeland verloor ook van Spanje en de beste van de wereld was uitgeschakeld en ze konden vervroegd op vakantie. Joe had een gat als een krater geslagen in het Engelse zelfvertrouwen. Na een aantal jaren ging hij terug naar Haïti, waar hij slachtoffer werd van de wrede dictator “Papa Doc”. Hij kwam in de gevangenis terecht en nooit hoorde iemand nog iets van hem. In 1976 kreeg de man die in 1950 de wereld verbaasd had doen staan, postuum een ereplaats in de National Soccer Hall of Fame van de VS.

Stanley Matthews foto Harry Pot – Anefo

author image

About Math Teeuwen

You Might Also Like...