Eén van de gedenkwaardigste voetbal wedstrijden ooit was de WK finale van 1954 in Zwitserland die West-Duitsland (na de val van de muur werd het Duitsland) met 3-2 won van de torenhoge favoriet Hongarije. Duitsland had de oorlog 1940-1945 verloren en telde 5,3 miljoen dode en vermiste militairen. De Duitsers voelden zich de verschoppelingen van de wereld. Net als in 1974 Nederland, werden de Hongaren met Ferenc Puskás gezien als de beste ploeg van de wereld. De Duitse bondscoach Sepp Herberger was echter een groot tacticus. Hij wist dat ook hij een “Puskás” had, namelijk middenvelder Fritz Walter. Hij wist ook dat hij de Hongaren in de poulefase zou tegenkomen. De slimme vos Sepp Herberger had zijn plan klaar.

Toen hij in de poulefase tegen de Hongaren speelde, stelde hij bewust vijf reserves op om de Hongaren zand in de ogen te strooien. De Duitsers verloren met 8-3. Maar Herberger wist dat als vervolgens de Turken verslagen zouden worden, Duitsland een gemakkelijke weg had naar de finale met in de kwartfinale Joegoslavië als tegenstander (2-0 winst) en in de halve finale Oostenrijk als tegenstander (6-1 winst). Ook wist Herberger dat de Hongaren op weg naar de finale geconfronteerd werden met twee ijzersterke Zuid-Amerikaanse kanshebbers op de wereldtitel: Brazilië en Uruguay. De Hongaren slaagden in hun missie, maar het waren twee wedstrijden die meer op een veldslag leken dan op een wedstrijd. Op 4 juli 1954 stonden Duitsland en Hongarije opnieuw tegenover elkaar. Nu in het Wankdorf stadion in Bern voor de WK finale.

Er kwam nog een andere meesterzet bij van Herberger die te danken was aan zijn vriend Adi Dassler. Adi Dassler, de grondlegger van het beroemde merk Adidas, stond bekend om zijn fascinatie voor sportschoenen. Hij heeft in zijn leven meer dan zeshonderd patenten verworven op sportschoenen. Adi sliep in de fabriek omdat als hij, indien hij ‘s nachts een idee had,dit meteen wilde gaan testen. Zijn medewerkers zeiden over hem:  “Hij is getrouwd met Adidas en gaat vreemd met zijn vrouw”. Enkele maanden voor het WK ’54 kwam Adi met een geweldige innovatie: voetbalschoenen met uitschroefbare noppen. Noppen voor een hard veld en noppen voor een regenveld. Herberger zorgde ervoor dat Adi Dassler materiaalman werd van de Duitsers. Op de finaledag waren de weergoden de Duitsers gunstig gezind. Het regende pijpenstelen en het veld was door en door nat. Uiteraard kreeg Adi meteen opdracht om de regennoppen onder te schroeven, waardoor de Duitsers veel steviger in hun schoenen stonden dan de Hongaren. Indien je beelden van de wedstrijd ziet, zie je inderdaad regelmatig de Hongaren uitglijden. De wedstrijd begon gunstig voor de Hongaren, al snel stonden ze met 2-0 voor. Met de 8-3 in hun achterhoofd dachten de Hongaren dat ze al wereldkampioen waren. Maar de Duitsers, die gegroeid waren in het toernooi en over een sterke conditie beschikten, knokten zich terug en bij rust was het  2-2. In de tweede helft golfde het spel op en neer met duidelijk de beste kansen voor de Hongaren, maar de Duitse keeper Turek was in wereldvorm. In de 84ste minuut gebeurde het wonder: rechtsbuiten Helmut Rahn scoorde de beslissende 3-2. Duitsland was wereldkampioen! Nooit heeft een doelpunt tot grotere emoties geleid. Opeens voelden alle Duitsers zich wereldkampioen! Van verschoppeling tot de beste van de wereld. Dit was wat “Das Wunder von Bern” teweeg had gebracht.

De beroemde Duitse schrijver Günter Grass luisterde met zijn medestudenten naar de radio en hij beschreef wat het teweeg bracht bij hen: “We zijn wereldkampioen, we hebben het de wereld laten zien, we zijn er weer, we zijn niet meer de verslagenen, we zingen rondom de radio: “Deutschland über alles in der Welt”.

1971 Ferenc Puskas fotograaf onbekend – Anefo

author image

About Math Teeuwen

You Might Also Like...