Het grote sportnieuws van afgelopen maand  was de val van misschien wel de beste voetbaldirecteur die Ajax ooit gehad heeft en één van de beste ter wereld momenteel. Marc Overmars bleek meer in zijn mars te hebben dan we allemaal dachten. Dat je alles wat zich onder je navel bevindt als het middelpunt der aarde beschouwt, moet iemand zelf weten. Maar blijkbaar was hij zelf zo onder de indruk, dat hij dacht dat hij dit moest delen met een deel van zijn vrouwelijke collega’s. 

Echter, het meest trieste is dat de vrouwen die in zo’n cultuur werkten dit schrijnend onrecht in stilte moesten meedragen. Ze voelden zich machteloos en konden hun verhaal niet kwijt binnen Ajax. Hoe kan Ajax een verdere val voorkomen? Op de eerste plaats zullen ze deze vrouwen moeten helpen om dit een plaats te geven en verder moet de club een cultuur scheppen dat dit voortaan, mocht dit ooit nog voorkomen, meteen open besproken kan worden. Ajax is al lange tijd ongelukkig in zijn communicatie naar buiten. Denk aan de kwestie Nouri en trainingskampen in dubieuze landen. Algemeen directeur Edwin van der Sar komt sympathiek over maar mist de communicatievaardigheden om Ajax in deze moeilijke tijden te sturen. Ooit had Ajax David Endt, die altijd een integere, erudiete en door veel voetbalkennis gedragen ambassadeur was voor Ajax. Helaas werd hij op een vervelende manier op een zijspoor gezet, hij paste niet meer in de machocultuur.

Recent had ik  een boeiend gesprek met de sympathieke David Endt. David zat voor het seizoen 1974-1975 bij de selectie van Ajax. Hij speelde mee in alle vriendschappelijke wedstrijden voor de start van het seizoen. Echter, een blessure gooide roet in het eten en zijn droom was voorbij. In 1979 kwam hij bij Ajax als persvoorlichter en teammanager, die tevens jonge spelers ging begeleiden. Net als Johan Cruijff als speler, Marc Overmars als voetbaldirecteur , was David de beste Ajax ambassadeur ooit op communicatiegebied. Adel verplicht, dat wil zeggen Ajax was het aan zijn stand verplicht om een klimaat te scheppen waarin sportiviteit , waarden en normen de leidraad waren.David begeleidde ook de jonge Marc Overmars, waarmee hij een vertrouwensband opbouwde. Tijdens de “Cruijff Revolutie” in  2013 zag hij de club veranderen in een afschuwelijk slagveld. Hij probeerde te redden wat er te redden viel en bleef met iedereen in gesprek om vooral ervoor te zorgen dat het fatsoen de boventoon zou voeren. Echter tevergeefs: de boodschapper van de vrede werd zelf van het slagveld gestuurd. Juist van Marc Overmars werd verwacht dat hij David de ontslag boodschap zou brengen. Dit kon Marc niet over zijn hart verkrijgen, hij had als jonge speler teveel te danken aan David. Toen werd Edwin van der Sar de boodschapper, maar ook hij had er heel veel moeite mee en hield het extreem kort. Zowel Marc Overmars als Edwin van der Sar voelden aan dat ze met David Endt het integere boegbeeld en moreel kompas van Ajax overboord gooiden. Mijn tip aan Ajax: Haal David Endt terug!

Wat Marc Overmars betreft hoop ik dat hij weer nieuwe kansen krijgt. Als mensen hebben we allemaal onze zwakke punten en gelukkig ook veel sterke. Hij gaat nu diep door het publiciteitsstof, met name via het communicatie riool dat sociale media heet. Hierdoor is hij al genoeg gestraft. Hij ziet zijn fouten in en heeft spijt betuigd. Ieder mens heeft recht op nieuwe kansen in het leven. Ook Marc Overmars. Als ik Marc Overmars was zou ik David Endt bellen.

David Endt foto David Endt

author image

About Math Teeuwen

You Might Also Like...