Deel 1: Het Familie-DNA

HockeySTER Malou Pheninckx, geboren en getogen in Oosterhout speelde 108 interlands en verloor er slechts twee, ze werd drie maal Europees kampioen, één maal Wereldkampioen en won in 2021 goud in Tokio. Wie is Malou en wat zijn haar roots?

De beroemde Poolse filmregisseur Roman Polanski werd op de Duitse tv-zender ARTE geïnterviewd en de laatste vraag die hem werd gesteld was: “Wat is de belangrijkste levensles die je de kijkers kunt meegeven?” Hij zei: “Ik heb geen levensles, wel een levensvraag”: Is het leven toeval of is het voorbestemd?” Het is een levensvraag die velen bezighoudt. Is de gouden medaille van Malou voorbestemd of toeval?

Vader Kees Pheninckx en moeder Jacqueline van den Heijkant waren allebei excellente sporters. Kees begon als zwemmer bij OZ&PC De Warande in Oosterhout en rond zijn dertiende levensjaar had hij vele Zuid-Nederlandse records in handen. Met ijzeren discipline trainde hij elke ochtend om zeven uur. Op zijn zestiende koos Kees voor waterpolo en via OZ&PC De Warande ging hij naar eerste klasser Breda, waar hij vele jaren in de top heeft gespeeld. Moeder Jacqueline werd samen met haar zussen Jeanette, Henriëtte, Helma en Marion gegrepen door softbal en dat hebben de Twins in Oosterhout geweten. De zussen begonnen in 1985 met zijn vijven( een team bestaat uit negen spelers) in hetzelfde team en het ongelooflijke gebeurde: Ze stoomden in één keer van de tweede klasse naar de hoofdklasse!. Alsof dat niet genoeg was maakten Jacqueline, Jeanette en Henriëtte in 1986 ook nog hun debuut in het Nederlands team, waarin Jacqueline twee keer werd gekozen als de beste slagvrouw van Nederland. Jacqueline hoopte dat softbal in het programma werd opgenomen van de Olympische Spelen in 1992 in Barcelona, maar helaas gebeurde dat pas in 1996 in Atlanta. Haar droom om een Olympische medaille te halen viel toen in duigen. Gelukkig is het leven ook vaak rechtvaardig en werd deze droom verwezenlijkt door de gouden medaille van dochter Malou in 2021 met de hockeyvrouwen in Tokio.

Malou werd in 1991 geboren en daarna volgden de geboortes van Sanne en Floor. Malou bij Kampong, Sanne bij HDM en Floor bij MOP schitterden in de hoofdklasse hockey. Jacqueline vertelt dat Malou al jong blijk gaf van een groot hockey talent te zijn. Toen ze twaalf jaar was ging ze met de familie naar de Europacup wedstrijden in Den Bosch kijken. Malou zei toen: “Dat wil ik ook mama”. Ze begon bij hockeyclub De Warande in Oosterhout, ging vervolgens naar overgangsklasser Push en speelt nu al vele jaren bij hoofdklasser Kampong in Utrecht. Malou nam een voorbeeld aan de zussen Van den Heijkant en stoomde door alle oranje selectieteams het Nederlands elftal binnen. Voor Kees en Jacqueline was het een drukke tijd. Ze wilden graag al hun kinderen dezelfde aandacht geven maar uiteraard lukte dat alleen maar als ze tegen elkaar speelden. Niets is leuker voor sportieve ouders dan de sportpassie van hun kinderen van dichtbij mee te maken.

Wat doet het met een familie als er goud gewonnen wordt? Jacqueline: “We zijn heel blij dat de cirkel rond is, dat het is gelukt, we zijn trots op alle drie onze dochters, we hebben het met z’n allen gedaan”.

De familie Pheninckx-Van den Heijkant is een familie met een echt sport dna, zo krachtig dat de successen geen toeval zijn maar voorbestemd. We hebben de vraag van Roman Polanski op een sportieve manier beantwoord en misschien kan hij nog een film wijden aan deze legendarische familie.

Volgende week volgt deel 2: Malou op weg naar goud.

author image

About Math Teeuwen

You Might Also Like...