In het sportjaar 2022 staat de kraker in de Nation League Nederland – België op het programma. Daarom heb ik gebeld met de bekende Belgische tv- en sportjournalist Armand Schreurs. Ik vertelde hem dat wij uitzien naar deze Derby der lage landen. “Natuurlijk kijken jullie daar naar uit om tegen de nummer 1 van de wereld te spelen” zegt Armand. De Belgen hebben volgens hem een team dat toen ze top waren geen prijzen heeft gewonnen. Maar ze hebben nog steeds een aantal wereldklassespelers: keeper Courtois, middenvelder Kevin de Bruyne en spits Lukaku. “Jullie hebben geen keeper van klasse, dat kan jullie fataal worden en voorin zijn wij Belgen beter”. Armand denkt dat de Belgen gaan winnen. Hij heeft een punt dat wij geen goede keepers hebben terwijl wij een historie hebben van wereldklasse keepers zoals Frans de Munck, Jan van Beveren en Edwin van der Sar. In de jaren ’70 hadden we zelfs naast Jan van Beveren veel keepers van Europese klasse zoals: Frans Körver, Ton Thie, Pim Doesburg, Heinz Stuy en Tonny van Leeuwen.Zwarte panter Frans de Munck,die op zijn top was in de jaren ’50,was qua uitstraling en klasse de beste keeper die we ooit hebben gehad.

De Derby der lage landen werd vanaf 1905 tot en met 1964 regelmatig twee keer per jaar gespeeld en dat waren altijd hoogtepunten in het voetbalseizoen. De eerste interland was in Antwerpen en Nederland won met 4-1 door vier doelpunten van Eddy de Neve van de Bredase cadettenvereniging (de huidige KMA) Velocitas. Het enige Belgische doelpunt was een eigen doelpunt van de Bredase cadet met de naam Stom! Rond de Derby der lange landen zijn vele anekdotes en is er veel romantiek. In 1953 verloren de Belgen in het Feyenoord stadion met 1-0 met in het Belgisch elftal onder andere als speler Guy Thys. In zijn biografie staat een mooie beschrijving hoe de Belgen deze nederlaag hebben verwerkt. Ze hielden na de wedstrijd een kroegentocht door Rotterdam en toen ze ‘s ochtends bij het hotel kwamen stond de bus naar Antwerpen al klaar. In Antwerpen werd op de Keyserlei vrolijk verder gefeest. Aan het einde van de middag werd de vader van Rik Coppens gebeld of ze zijn Cadillac mochten lenen. De goede man stemde toe. Rik Coppens, die op dat moment niet wist wat het verschil was tussen de rem en het gaspedaal, ging achter het stuur zitten en alle spelers gingen de Cadillac in en wuifden, alsof ze de Paus zelf waren, naar het toegestroomde publiek. Ze lieten zich toejuichen alsof ze wereldkampioen waren geworden.

Guy Thys besluit met de woorden: “Een nederlaag bleef in die tijd minder lang in de kleren hangen”. Guy Thys groeide later uit tot een legendarische trainer van onder meer Antwerpen en het Belgisch Elftal. Hij was een man die van een sigaar en whisky hield en veel rust uitstraalde. Toen in 1985 de Belgen thuis tegen een sterk verdedigend Nederlands elftal de WK kwalificatiewedstrijd slechts met 1-0 wonnen zei Thys op de persconferentie: “Zelfs een Porsche komt tijdens het spitsuur niet vooruit in de tunnel”. In zijn Antwerpse tijd was hij trainer van onder meer Louis van Gaal. Het lijkt erop dat Louis van Gaal steeds meer op Guy Thys gaat lijken: minder gespannen en veel relaxter. In dit soms krankzinnige media tijdperk is dit een zegen voor de spelersgroep.Een nog grotere zegen zou een keeper zijn met de klasse van Frans de Munck.Pas dan maken we kans om in Qatar wereldkampioen te worden.

1958 Frans de Munck foto Wim van Rossem – Anefo

author image

About Math Teeuwen

You Might Also Like...