De beste daler uit de Nederlandse Tourhistorie is Rini Wagtmans. Hij werd in 1946 geboren in het West- Brabantse wielrenmekka St. Willebrord. Rini Wagtmans werd in 1969 derde in de Ronde van Spanje en won twee etappes. In 1970 werd hij vijfde in de Tour. Hij droeg één dag de gele trui en won drie touretappes. Als je Rini belt of met hem op het podium staat, hoor je altijd kleurrijke verhalen.

Hij liep in zijn jeugd ontspannen door dakgoten en zelfs door de dakgoot van de kerk. Omdat hij nergens gevaar in zag was hij ook geknipt voor de afdalingen in de Tour. In de winter voor de Tour ging hij alle afdalingen van de bergetappes verkennen en door zijn fotografisch geheugen had hij iedere bocht in zijn hoofd zitten. De combinatie van lef, omdat hij geen angst kende, en zijn fotografische geheugen maakte hem tot een van de allerbeste dalers uit de Tourhistorie. 

Merckx had in 1969 en 1970 de Tour gewonnen en na de etappe in Luchon in 1970 gaf hij er blijk van dat hij Rini graag in zijn Molteni ploeg wilde binnenhalen. Rini ging  mondeling akkoord. De manager van Merckx, Van Buggenhout, wilde dit graag op papier vastleggen. Op een krant heeft Rini toen geschreven dat hij in 1971 voor de Molteni ploeg ging rijden tegen een bepaald salaris. Het binnenhalen van Rini was een meesterzet van Merckx. Dit bleek in de Tour van 1971. In de elfde etappe naar Orcières – Merlette had de Spanjaard Ocaña Merckx helemaal aan gort gereden, Merckx eindigde op 8 minuut 42. Ocaña had de gele trui en iedereen was ervan overtuigd dat Merckx de Tour verloren had. Rini Wagtmans was degene die op de rustdag na de etappe een plan bedacht voor de etappe naar Marseille. Vanaf de start vormde zich een kopgroep met Merckx en zonder de Spaanse gele truidrager onder leiding van Rini die met een snelheid van 46 km. per uur na 212 km Marseille binnenspoot.Anderhalf uur eerder dan gepland! De dodelijk vermoeide Ocaña,die 212 km in de achtervolging moest, kwam op 2 minuut 12 binnen.Ocana behield het geel maar kreeg een mentale klap. Tijdens de veertiende etappe door de Pyreneeën naar Luchon kwam gele truidrager Ocaña ten val en moest opgeven, waardoor Merckx ook de Tour van 1971 won.

Maar wat gebeurde er in Marseille toen de Tour anderhalf uur eerder aankwam dan gepland? In een tijd zonder mobiele telefoons had men in Marseille niet in de gaten dat de Tour in aantocht was. Volgens Rini Wagtmans was er bijna geen publiek, radio en tv waren te laat, journalisten zaten nog te lunchen. De burgemeester en zijn gasten wisten niet wat ze hoorden. Nog tijdens de lunch met champagne vlogen ze van tafel af en haastten ze zich naar de finish, maar te laat! De burgemeester voor wie het een gloriedag had moeten worden was zwaar teleurgesteld en hij zei tegen Tourbaas Lévitan: “Zolang ik burgemeester van Marseille ben zal de Tour nooit meer naar Marseille komen”. Door de ongelooflijke gemiddelde snelheid van de kopgroep met Rini Wagtmans kwamen vijftig renners buiten de tijdslimiet binnen. Deze kon men onmogelijk allemaal naar huis sturen, vandaar dat Tourbaas Lévitan een generaal pardon afkondigde.

Door hartproblemen moest Rini op jonge leeftijd stoppen met wielrennen. Hij werd ploegleider en een succesvol zakenman en staat erom bekend dat hij een warm hart heeft voor mensen die het moeilijk hebben, zoals gevangenen. Rini Wagtmans: “Een sieraad voor de sport”!

1980 Rini Wagtmans foto Fernando Pereira – Anefo

author image

About Math Teeuwen

You Might Also Like...