Toen onze dochter Leonie in 1987 werd geboren was onze huisarts Frans van Geel onze verloskundige. Zelf liep ik te ijsberen door het huis. Frans zei: “Kom er maar bij”. Ik zei: “Ja maar voor mij is dit de eerste keer”. “Voor mij niet zei hij, voor mij was het ooit de eerste keer maar dat heb ik niemand verteld”. Inderdaad: stel je voor dat een verloskundige bibberend aan het kraambed staat en prevelt dat het zijn eerste bevalling is, maar dat hij het gevoel heeft dat het wel goed komt. Hij moet uitstralen dat hij al vele succesvolle bevallingen achter de rug heeft. Gandhi, de man die India verloste van de Engelsen, zei: “Be the change you want to see in the world”. Ben wie je wil zijn. Visualiseer, zie voor je dat je succesvol bent.
De kracht van visualisatie is een grote krachtbron in de sportwereld. Reeds in de jaren ’50 namen de Amerikanen vijf psychologen mee naar de Olympische Spelen voor mentale training, waaronder het visualiseren. Een Amerikaanse atletiekcoach zei: “Slechts hij wint goud op de Olympische Spelen die zichzelf op het podium ziet staan, terwijl op de tonen van het Amerikaans volkslied hem de gouden medaille wordt omgehangen”.
Professor Dave Collins van de Universiteit van Edinburgh heeft de kracht van visualisatie wetenschappelijk bewezen. Twee derde van de hersengolven zijn hetzelfde of je nu thuis op de bank visualiseert of fysiek bijvoorbeeld een penalty neemt. Maar door te visualiseren kan een sporter zijn faalangst en stress overwinnen. Je neemt penalty’s en hoort het vijandig publiek te keer gaan. Visualiseer dit thuis op de sofa en breek als het ware door dat gevoel heen.
De Amerikaanse zwarte atleet Jesse Owens won in 1936 bij de Olympische Spelen in Berlijn, de ” Hitlerspelen”, viermaal goud: op de 100 meter, 200 meter, viermaal 100 meter estafette en bij het verspringen. Dit leidde tot irritaties bij Hitler, de mislukte Oostenrijkse kunstschilder, die dacht dat het blanke ras superieur was. Voor de in 1940 geboren zwarte baby Wilma Rudolph was Jesse Owens een groot inspiratiebron. Zij wilde worden als Jesse. Maar Wilma Rudolph moest hiervoor vele obstakels overwinnen. Ze kreeg op vierjarige leeftijd polio, tot haar zesde jaar liep ze met een beugel. Artsen zeiden dat ze nooit meer normaal zou kunnen lopen. Maar met het beeld van Jesse Owens voor ogen bewees ze als elfjarige het ongelijk van de artsen. In 1960 tijdens de Olympische Spelen van Rome won de “zwarte gazelle” goud op de 100 meter, 200 meter en viermaal 100 meter estafette. Toen ze in 1994, 54 jaar oud, overleed aan kanker zei de tweevoudig Olympisch Kampioen horden Edwin Moses: “Zij was een inspiratiebron voor jonge vrouwelijke atleten”.
Wilma Rudolph laat ons zien hoe belangrijk visualisatie is om het pad van succes te bewandelen. Laat je niet altijd leiden door wat anderen zeggen. Jouw gedachten zijn alleen van jou en jijzelf hebt het stuurwiel in handen om deze te sturen in de richting van succes. 1960 Wilma Rudolph foto Joop van Bilsen-Anefo