Toen Feyenoord in 1970 de Europa Cup 1 voor landskampioenen won door met 2-1 te winnen van Celtic, was dat een daverende sensatie. Voor de eerste keer won een Nederlandse club de Europa Cup 1. Ik was door het dolle heen en besloot dit te gaan vieren in één van de dorpskroegen. Echter: groot was mijn teleurstelling, alle kroegen waren dicht! Wie had kunnen denken dat ik na 47 jaar een onvoorstelbaar feestje kon vieren toen ik de biografie van Harry Walstra over Rinus Israël in de Kuip mocht presenteren. Libero Rinus Israël was één van de beste spelers van deze finale. Hij scoorde het eerste doelpunt en gaf de voorzet aan Kindvall waaruit deze de 2-1 kon scoren. Aan de hand van mooie beelden stond ik op het podium met mijn grote helden. Bij binnenkomst omhelsden de grote sterren van destijds elkaar en meteen zag je wat één van de oorzaken was van het succes: een hele warme vriendschapsband. Toen Willem van Hanegem op het podium kwam heb ik hem vergeleken met Paul Pogba, die net voor 105 miljoen euro was gekocht door Manchester United. Ik zei: indien Pogba 105 miljoen euro waard is, dan is Willem van Hanegem 210 miljoen euro waard, iedere poot van Willem zou in deze tijd een waarde vertegenwoordigen  van 105 miljoen euro. Een daverend applaus was het gevolg. Van Hanegem zei op een schalkse manier: “Jij hebt best veel verstand van voetbal”.

Het Feyenoord team had een aantal spelers van wereldklasse: Rinus Israël, de op 25 januari op 75-jarige leeftijd overleden Wim Jansen, Willem van Hanegem, Coen Moulijn èn een trainer van wereldklasse: Ernst Happel. Happel was een groot tacticus.  Wim Jansen : “Happel kon in tien minuten uitleggen hoe de tegenstander speelde en dat klopte altijd. Hij gaf ons een groot zelfvertrouwen zodat wij bijna zeker wisten dat we zouden gaan winnen.“ In de eerste ronde moest Feyenoord tegen de Europa Cup winnaar van 1969 AC Milan. Vooraf werd de Italiaanse sterrenformatie als de absolute favoriet gezien. Een voortreffelijk spelend Feyenoord verloor toch de uitwedstrijd met 1-0.

De thuiswedstrijd in de Kuip was misschien wel de beste wedstrijd die dit Feyenoord ooit  heeft gespeeld. Wim Jansen scoorde op miraculeuze wijze de 1-0. Na een flitsende actie op links van Coen Moulijn volgde een perfecte voorzet op Van Hanegem die de 2-0 inkopte. Feyenoord was door naar de volgende ronde. Middenvelder Wim Jansen was de scharnier van het team. Met zijn fenomenaal inzicht, loopvermogen en passing zorgde hij ervoor dat het team beter functioneerde. Met Happel had hij net als later met Cruijff een zeer goede band, omdat deze hoogbegaafde tactici elkaar goed aanvoelden. Op deze avond kostte het mij moeite om Wim Jansen op het podium te krijgen. Het hoefde voor hem niet zo nodig. Maar omdat Rinus Israël een goede vriend van hem was besloot hij toch om zijn zegje te doen. Mijn eerste vraag aan hem was: “Hadden jullie in de gaten dat jullie wereldtop waren?” Zijn antwoord was: “Nee, dat hadden wij niet in de gaten”. Wim Jansen won met Feyenoord in 1970 de wereldcup en in 1974 de UEFA cup en verder speelde hij in ‘74 en ‘78 twee WK finales, die helaas verloren werden.

In 1970 kon ik de winst van de Europa Cup niet vieren omdat alle kroegen gesloten waren. Toch is het leven soms rechtvaardig want in 2017 had ik een droomavond tussen alle sterren die ik vroeger aanbeden had.

2017 vlnr Rinus Israël, Wim Jansen, Math Teeuwen foto Jan Wieman

author image

About Math Teeuwen

You Might Also Like...